Bæredygtighed i en travl hverdag – bogen Substainable materials

recyclePlastik er et moderne fænomen, som vi har vænnet os til på rekordtid, faktisk så er der rigtig mange børn i dag, så kun har legetøj i plastik, hvorimod deres forældre voksede op med en hel del legetøj i både træ, tin og andet metal. Plastik er overalt, og det hjælper os med helt almindelige dagligdags gøremål. Grunden til at plastisk i dag benyttes i så mange forskellige produkter er, at det er meget billigere at producere og transportere (vej ikke ligeså meget som alternativerne).

Det er f.eks. svært at forestille sig at handle ind uden at kunne købe plastikposer til at bære varerne hjem, emballage og opbevaringsdåser er som regel også fremstillet i plast, ligesom både møbler og alverdens brugsgenstande er helt eller delvist i plast. Der findes naturligvis alternativer til plastvaren som plastikposer og anden plastmateriale, men i det lange løb handler det om at finde bæredygtige løsninger, der fungerer for mennesker og natur. Dvs. det er ikke bare en løsning at postulere at vi skal benytte de samme matrailer som da far han var ung – for dette er heller ikke længere holdbare løsninger.

Dame med mange poser

En velsignelse og en udfordring

Plastikken har været en velsignelse for menneskeheden, men den har samtidigt været en del af en brug-og-smid-væk mentalitet, der har skabt og skaber store problemer for samfund verden over og for kloden i det hele taget. Som det tydeligt fremgår af billedet, så har den vestlige verden et stort problem med plastikaffald, som ikke er så nemt at nedbryde.

plastaffald

Plastik nedbrydes nemlig ikke hverken hurtigt eller naturligt, og med en voksende verdensbefolkning der forbruger og smider væk i en uendelighed, er det ikke svært at få øje på en skyggeside ved vidunderproduktet. Det stiller nye krav til udviklingen af en bæredygtig plast – og det er netop det bogen Substainable materials, processes and production af Rob Thompson tager fat i.

Klæd dig selv på til debat

Bogen er spændende læsning for alle, der interesserer sig for klodens fremtid, for løsningsmuligheder og for at stifte bedre bekendtskab med de udfordringer, der står overfor os. Den gennemgår emner som økologi og design, bæredygtige materialer og bæredygtighed samt plastik som essentielt materiale for vores hverdag.

Den er opdelt i tre overordnede afsnit; Materialer, Processer og Livscykler – hvilket gør den let tilgængelig og logisk i sin fremgang. Udover at gennemgå plastisk som materiale, kommer bogen også omkring andre vigtige materialer, vi mennesker har fundet ud af at bruge til vores fordel,  såsom stål, gummi, glas og træ. Med denne bog læst er du således velinformeret og klar til at deltage i debatten og forholde dig aktivt til problemstillinger omkring bæredygtighed i fremtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *